Vredesgroep Nijmegen en actie Afghaanse vrouwen

KUS neemt deel aan Vredesgroep Nijmegen en een hulpactie voor vrouwen in Afghanistan, zie verderop. 

Vredesgroep statementWe leven in een tijd waarin we elke dag horen over oorlog en gewelddadig verzet. Vredesgroep Nijmegen wil de aandacht vestigen op de mogelijkheden van actief geweldloos verzet en het nastreven van positieve vrede. Positieve vrede is niet alleen vrede zonder oorlog.
Positieve vrede is
  • leven zonder geweld, actief vredelievend
  • in een samenleving waar ieders rechten gewaarborgd zijn, ook die van de natuur,
  • waar ieder gehoord en gezien wordt en belangrijk is.

De groep is opgericht in mei 2024. Ze wil mensen en groepen die willen werken aan positieve vrede verenigen en vraagt hen onder het volgende statement op hun site te gaan staan:

 
Werken aan positieve vrede!

Wij, onderstaande mensen en groepen, werken voor positieve vrede, dat wil zeggen vrede zonder geweld, waar ieder gehoord en gezien wordt en ieders rechten gewaarborgd zijn. Waar geweld en onrecht is zoeken we naar oorzaken en remedies en mogelijkheden om  ons te verzetten zonder geweld.

Vredesgroep Nijmegen organiseert maandelijks een vrede- en rechtvaardigheidscafé in de Klinker, van Broekhuysenstraat 46. De ene maand met thema, de andere maand een Blauwe Salon, met muziek, gedichten, theater en meer, als cultureel vredescafé. De Blauwe Salons zijn steeds voor een goed doel, 6 maart en 8 mei voor de vrouwen in Afghanistan. Daarnaast is er af en toe een workshop rond positieve vrede en actief geweldloos verzet.

 

 

Er is maandelijks een vrede- en rechtvaardigheidscafé in de Klinker, van Broekhuysenstraat 46. De ene maand met thema, de andere maand een Blauwe Salon, met muziek, gedichten, theater en meer, als cultureel vredescafé. De Blauwe Salons zijn steeds voor een goed doel, 8 mei voor de vrouwen in Afghanistan. Daarnaast is er af en toe een workshop rond positieve vrede en actief geweldloos verzet.

De Blauwe Salon met een maaltijd erbij gekookt door Afghaanse vrouwen is van 18-21 uur. De Vrede- en rechtvaardigheidscafé's beginnen om 19.30 uur.

 

8 mei is er een Blauwe Salon van 18-21 uur met als thema Wonder.

Ondanks veel ellende zijn er altijd wonderen:    

Soms is er een anker van rust en liefde in afschuwelijke tijden,

zijn er mensen die je een helpende hand toesteken, is er een vriendelijk

woord net als je het nodig hebt, of een gedicht, een lied, een bloem.

 

Met naast organisator Marjolein Pieks muziek, verhalen en gedichten van Elise van Riet, Clem Bongers, Jeanne van Lieshout, Tom van Leur, Nils van der Hoeven en een queerkoor van Victor Duijkers.

 

De hapjes worden gemaakt door de Afghaanse organisatie Goshamadeed (wat welkom betekent in het Farci). Het kost 10 euro voor hen die dat kunnen betalen. Anderen betalen wat ze kunnen missen. Wat overblijft na aftrek van de kosten voor het eten maken gaat naar vrouwen in Afghanistan.

 

Graag voor het eten opgeven bij vredesgroepnijmegen@gmail.com of per app of sms of Signal bij 06-18194393.

 

 

Het Vredescafé van 5 juni heeft als thema: Vredesonderwijs.

 

 

Locatie: De Klinker, Van Broekhuysenstraat 46.

 

Graag opgeven (maar je kunt ook gewoon komen): info@vredesgroepnijmegen.com of m.mensink.hallo@proton.me of 06-18194393.

 

 

 

Dinsdagavond 22 april van 19-21 uur gaf Nina Koevoets, schrijfster van het boek Vredeskompas een workshop over de inhoud van haar boek: aan positieve vrede bouwen, met jezelf, elkaar, de maatschappij en de aarde. 

 

Het vredescafé van 3 april ging over wat te doen tegen discriminatie en racisme met actieve geweldloze actie. 

 

6 maart was er Blauwe Salon van 18-21 uur, met Karel Bosman, Messingh, Mark Schilders, de Schrijfwijven, Berend Custers, Jeanne van Lieshout, Clem Bongers en Marjolein Pieks, de organisator en presentratrice.

6 februari was een Vredescafé over Klimaat, klimaatrechtvaardigheid en geweldloze actie. Johan Vollenbroek van MOB Mobilisation for the Environment, moest wegens ziekte helaas afzeggen, maar Muis Luijten van XR Extinction Rebellion en Justice Now hadden een inspirerend verhaal en er was daarna een mooi gesprek met de vijftig aanwezigen onder leiding van Ester van den Berg.

 

Actie voor vrouwen in Afghanistan

Stichting Goshamadeed zet een ondersteuningsactie op voor de vrouwen in Afghanistan, samen met Vredesgroep Nijmegen en Stichting KUS. We starten een inzamelingsactie en organiseerden een benefiet 18 januari in Bibliotheek Mariënburg. Deze middag bracht 3173,50 euro op. Dank aan alle goede gevers en bezoekers.

Vrouwen in Afghanistan worden uit het hele maatschappelijke leven geweerd en mogen zich niet ontwikkelen. Ze mogen niet naar school na de basisschool, niet naar buiten zonder man, niet naar het park, zwembad of sportschool, niet hun stem verheffen op straat. 

Door voortdurend geweld, droogte en slechte oogsten leeft in 2023 97 % van de bevolking in armoede, tegen 47% in 2020. De vrouwen zonder mannelijk familielid hebben het het zwaarst.

Goshamadeed is een Nijmeegse organisatie voor Afghanen in Nederland, gericht op integratie. Een tiental vrouwen van Goshamadeed heeft contact met vrouwen in nood in Afghanistan. Geld inzamelen doen we via de bankrekening van Stichting KUS: NL69 TRIO 0338949291, onder vermelding van: Vrouwen in Afghanistan. Elk bedrag is zeer welkom. 100% van je bijdrage sturen we door naar vrouwen in nood in Afghanistan.

Wil je meer informatie over de acties voor de vrouwen van Afghanistan, mail dan naar info@vredesgroepnijmegen.com of m.mensink.hallo@gmail.com of bel 06-18194393. 

 

Zie Website www.vredesgroepnijmegen.com